Zeleninová polievka a Nivová nátierka
Za krátky čas sme už pripravili pestrú paletu pokrmov. Nevyskúšali sme však ešte polievku a ani nátierku. A tak sme sa dnes rozhodli, že to napravíme. Na paškál sme si vzali sviežu zeleninovú polievku a nivovo-tvarohovú nátierku.
Po rannom nákupe a oboznámení sa s technologickou prípravou pokrmov sme sa pustili do práce. Starostlivo sme potriedili suroviny k správnym pokrmom, umyli si ruky, pripravili pracovnú plochu, potrebné náradie a pustili sme sa do kuchtenia. V kuchynke sa to dnes hemžilo pestrými farbami a druhmi zeleniny.
Cuketa, zemiaky, mrkva, cibuľa, brokolica, hrášok. Hlavní hrdinovia polievky. Umyť, očistiť, nakrájať. A všetko spolu za pomoci korenín, bujónu a vody podusiť. Po zovretí sme ju ozvláštnili nastrúhaným eidamom a cibuľkovou vňaťou. Jedna lahoda 😊. Rýchla a nenáročná polievka nielen pre uponáhľané gazdinky, ale aj začínajúcich kuchárov.
Kým sa polievka v hrnci varila, na rad prišli niva, tavený syr, smotana, maslo a cesnak. Števko miešal a miešal všetky suroviny, kým ho obe ruky neboleli. Dohladka vymiešanú nátierku klienti natreli na sendvič a ozdobili farebnou paprikou, paradajkou a cibuľkovou vňaťou. Po chvíľke sa tácky plnili ozdobeným pečivom s naaranžovanou zeleninovou oblohou.
Jedlá, ktoré sme si dnes spoločne pripravovali boli jednoduché na prípravu. No nesmieme zaspať na vavrínoch a naďalej musíme popracovať na našich zručnostiach. Je to proces, pri ktorom sa musíme vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. No pozitívne je, že klienti sa už pri ochutnávaní neboja experimentovať chuťami rôzneho korenia. Začínajú byť iniciatívnejší aj pri servírovaní a snažia sa pripraviť jedlo pekne aj vizuálne.
Na výrobu nátierky sme minuli 15,58 eur. Suroviny na polievku stáli 7,55 eur.
Ďakujeme, že aj túto aktivitu sme mohli realizovať vďaka štedrému príspevku darcov na Donio.sk.