Prednáška na tému „Svetový deň potravín“

Leto nám stále dáva najavo svoju prítomnosť vysokými teplotami a preto sme privítali tému, ktorú si pre nás spracovali úradníci a študenti regionálneho úradu verejného zdravotníctva a zároveň je teraz veľmi aktuálna. Venovali sme sa ochrane potravín a prevencii pred rôznymi infekčnými ochoreniami, ktoré sa nám môžu aj dôvodu nesprávneho uskladnenia zeleniny, mäsa či ovocia, či nevhodnej príprave jedla pritrafiť. Dozvedeli sme sa veľa užitočných informácií o chemikáliách a látkach ktoré vedia narobiť s našim imunitným  systémom šarapatu. V týchto teplých dňoch je preto dôležité starať sa o potraviny v našej kuchyni oveľa viac ako inokedy, keďže veľmi ľahko podliehajú znehodnoteniu. Naučili sme sa ako tomu predísť, ako a kde máme ktoré potraviny uskladňovať a aká teplota je najvhodnejšia. V lete potrebné si dávať pozor najmä na konzumáciu jedla na kúpaliskách, rôznych predajných stánkoch, trhoch. A to najmä potravín živočíšneho pôvodu. Je lepšie nedať si majonézový šalát, a radšej ani obľúbený stejk, ak nechceme stráviť leto s bolesťou brucha či dokonca v nemocnici.  Tiež je nevyhnutné oveľa viac dodržiavať hygienu, keďže teplom sa baktérie ľahšie množia a umývať si pravidelne ruky a predmety ktoré prichádzajú do styku s jedlom. Veľmi zaujímavé boli informácie o rozmanitých druhoch spracovávania potravín, akou je napríklad pasterizácia alebo konzervácia a ich výhody, či  nevýhody. Z detailnej prezentácie a prednášky, ktorú nám predstavili profesionáli, sme si všetci určite odniesli novinky a poznatky, návody a dobré rady, o ktorých sme doposiaľ ani netušili. Veríme, že na jeseň nám naši priatelia z regionálneho úradu opäť prichystajú nové originálne a zaujímavé témy.

Add a Comment