Krst receptáru – Varíme s Radosťou

Krst receptáru – Varíme s Radosťou

V stredu 12. októbra sme v knižnici na Hemerkovej ulici na sídlisku KVP krstili náš receptár – Varíme s Radosťou.

Ide o zbierku jednoduchých a lacných receptov, ktoré sme si v našom zariadení pripravili za pomoci našich sociálnych pracovníčok. Práca na receptári nám trvala asi rok. Skúšali sme pripravovať nátierky, lokše, syrové cestoviny, šišky či jednoduché zákusky. Procesu prípravy predchádzalo oboznámenie sa s postupom práce a ingredienciami. Následne sme sa pustili do prípravy. Pri rezaní cibule nám občas slzy vyhŕkli, občas sme pripiekli perníček, alebo si „tajne“ uchmatli šišku, z ktorej sa ešte parilo. No výsledný pokrm sa nám vždy vydaril. Nielenže sme mohli hneď degustovať naše „výtvory“ (to bola naša najobľúbenejšia činnosť 😊), ale získali sme aj nové zručnosti, ktoré nám napomôžu v živote. Niektorí z nás prvýkrát piekli palacinky, iní flambovali banány.  

Receptov nám po čase pribúdalo a zhmotnili sa do utešenej knižky. Aby sa knižke darilo, aby sme ju „pripravili do života“, rozhodli sme sa usporiadať jej krst. Aj jemu predchádzala svedomitá príprava. Rozhodli sme sa, že krstiť receptár budeme spoločne – veď spoločne sme sa podieľali na jeho vzniku.  Keďže máme v logu združenia srdiečko, voľba padla na papierové srdiečka. Veď aj recepty sme pripravovali s láskou, najlepšie, ako sme vedeli 😊. Pre našich hostí sme si pripravili menšie občerstvenie – chutnú vajíčkovú a tradičnú bryndzovú nátierku. Katka upiekla svoje legendárny, makový, bezlepkový koláč. Pár chvíľ sme venovali príprave sprievodného programu pre našich hostí.

V deň „D“ sme sa stretli v priestoroch knižnice, kde sme doladili posledné detaily. Privítali sme hostí – zástupcu starostu MČ KVP Ing. Romana Matouška a poslancov MČ KVP pani Ivetu Adamčíkovú, Ing. Milana Pacha a Ing. Mariána Horenského. Úvodné slovo patrilo našej pani riaditeľke. Tú vystriedali naše gazdinky – Marika a Katka. Hosťom vysvetlili, ako príprava receptáru prebiehala, akými receptami do zbierky prispeli. Následne sme pristúpili ku krstu. Receptár sme obsypali farebnými srdiečkami. Nasledovala degustácia nami pripraveného občerstvenia.

Pointou nášho spoločného varenia a aj prípravy receptáru bola naša samostatnosť. Naše pracovníčky nás chceli naučiť uvariť, alebo upiecť si chutný pokrm tak, aby sme spotrebovali minimum ingrediencii a aby nás jeho rozpočet nezruinoval. Veríme, že receptáre nezostanú zapadnuté prachom, ale budeme sa k nim vracať a aj v domácich podmienkach si z nich pripravíme niečo chutné pod zub.