Varíme s Ferkom cestovinový šalát
Ani včerajší smutný a zamračený deň sa u nás neniesol v znamení nudy a ničnerobenia. Feri si pre nás pripravil kulinársku aktivitu a chopil sa varešky šéfkuchára. Keďže je gurmán, ktorý nerád varí ale rád jedáva, pripravil si pre nás nenáročný cestovinový šalát.
Iniciatívne sa postavil k variču a na mušku si vzal prípravu cestoviny. Ostatní kamoši ho nenechali v štichu a pomáhali s prípravnými prácami. Krájali diétnu salámu, tvrdý syr, sterilizovanú mrkvu a zelenú cibuľku. Keď už boli cestoviny tak akurát, všetko spojili so zeleninou a dochutili bielym jogurtom a korením. Farbami sa to na tanieri len tak hmýrilo a zamračený deň dostal dávku farieb lákajúcich ku ochutnávke.
Feri ostal verný svojej povesti. Za nízku námahu vykúzlil spolu s ostatnými klientmi zdravý, farebný a chutný obed. A hoci sa mohol zdať byť fádny, určite taký nebol. Bol iný. Bol skvelý. Bol nevšedný. Práve vďaka vlastnoručne vypestovanej reďkovke a zelerovej vňati, ktorú sme pri jeho príprave použili. Hodiny práce v bylinkovom záhone na balkóne dostali nový rozmer. Plody našej snahy dotvorili šalát a klienti sa namotivovali v ďalšom záhradníčení.
Ako sociálna pracovníčka som pocítila nesmiernu hrdosť na našich „kuchárov“. Bolo radostné ich sledovať. Možno bol recept naozaj nenáročný. Ale to s akým nadšením k nemu pristupovali, ako si medzi sebou manažovali činnosti, ako spolupracovali a tešili sa z ochutnávky dáva tejto „práci“ zmysel. Lebo je jednoduché ostať doma ležať, nič nemusieť, o nič sa nestarať, spoliehať sa na rodinu. Oveľa zložitejšie je vstať, bojovať so svojím ochorením a aktívne sa snažiť vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a snažiť sa začleniť do života.
Na prípravu receptu sme použili 10,40 eur. Aktivitu sme realizovala vďaka darcom na Donio.sk.