Recept č.18 Pohánkové rizoto
Dňa 19.11.2024 sme spolu varili veľmi zdravé jedlo podľa receptu, ktorý nám priniesla Katka.
Katka tento svoj obľúbený recept varí najradšej v tomto jesennom období, keďže jeho dôležitou súčasťou je tekvica Hokkaido.
Deň pred varením tohto receptu sme si nakúpili všetky suroviny a dali namočiť pohánku do vody .
Pohánka je veľmi zdravá, prirodzene bezlepková rastlina. Pohánka obsahuje magnézium, vápnik, draslík, železo a vitamín E. Okrem toho pohánka obsahuje aj veľa bielkovín a vlákniny.
Tento recept obsahuje okrem pohánky aj niekoľko druhov zeleniny a hlivu ustricovú. Naši klienti boli rozdelení do dvojíc resp.trojíc, pričom každá skupina sa postarala o úpravu konkrétnej zeleniny.
Na oleji sme orestovali pripravený nakrájaný pór a postupne pridávali pripravenú zeleninu a hlivu ustricovú. Obsah hrnca sme podliali vodou, pridali koreniny a dusili túto zmes zeleniny a hlivy ustricovej do zmäknutia. Našimi priestormi sa vinula výborná vôňa, ktorá naznačovala, že výsledný pokrm bude veľmi chutný. Nakoniec sme do tejto zmesi pridali pripravenú pohánku.
Naše tušenie podmienené výbornou vôňou tohto pokrmu bolo správne. Všetkým klientom toto zdravé jedlo plné živín, vitamínov a minerálov veľmi chutilo. Katke ďakujeme, že nás týmto receptom povzbudila k častejšej konzumácii pohánky, ktorá je pre naše telo a zdravie veľmi prospešná.
Aj túto aktivitu sme mohli realizovať vďaka štedrým darcom na Donio Slovensko.