Fašiangy v Radosti
Fašiangové sprievody, bláznivé masky, zábava a uvoľnenie, vôňa zabíjačkových špecialít a smažených šišiek aj takto by sa dali charakterizovať Fašiangy. Fašiangy boli odjakživa symbolom radosti, veselosti a hojnosti, aby si ľudia užili posledné chvíle pred náročným obdobím pôstu. Je to obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, v ľudovom kalendári prechodové obdobie medzi zimou a jarou.
Včerajší deň 23.1.2025 sa v našom zariadení niesol práve v atmosfére fašiangov. S veľkou radosťou sme sa teda včera spolu učili ako napiecť fašiangové šišky. Najprv sme si prečítali a prepísali recept. Z bohatej ponuky na fašiangové šišky sme si vybrali ten, kde miesto klasického droždia použijeme biely jogurt. Viac ako polovicu použitého objemu múky tvorila špaldová múka, biely cukor sme vymenili za hnedý trstinový, našou motiváciou totiž bolo upiecť zdravšiu, nutrične bohatšiu a ľahšie stráviteľnú verziu fašiangových šišiek.
Po spojení všetkých ingrediencií sme získali cesto, ktoré sa klienti učili vymiesiť tak, aby získalo vzdušnejšiu a zároveň nelepkavú konzistenciu. V rámci práce s cestom sme si opäť zopakovali aj vaľkanie a vykrajovanie z cesta. Podarilo sa nám upiecť 64 šišiek. Šišky sme naplnili domácim lekvárom a poprášili práškovým cukrom. Vyskúšali sme aj škoricovú a kakaovú verziu šišiek. Katka nám pripravila mrkvovú nátierku a tak sme mali aj slanú verziu pochutiny na našom fašiangovom stole.
Klienti si precvičili prípravu slávnostného stola, za ktorý sme si všetci radostne posadali. Prečítali sme si fašiangové vinše z rôznych kútov Slovenska. Vinše vystriedali vtipy a všetci sme sa s chuťou zahryzli do napečených šišiek. Po fašiangovom pohostení sme si zahrali zábavne hry. Fašiangovú zábavu sme ukončili mini-discotékou, počas ktorej nám mixoval hudbu náš DJ Janko.