Zapekaný karfiol s brokolicou v syrovej omáčke

Zapekaný karfiol s brokolicou v syrovej omáčke

Vďaka studenému a  nevľúdnemu počasiu v  úvode týždňa sme doobedie venovali záujmovej činnosti s prvkami arteterapie a šitiu maňušiek. Poobede sme sa venovali športovým aktivitám: skupinovému cvičeniu, futbalu aj šípkam.

 V utorok doobedu kraľovala v kuchyni Zuzka. Jej úlohou bolo upiecť zapekaný karfiol s brokolicou v syrovej omáčke. Okrem nakúpených potravín mala Zuzka k dispozícii aj veľké množstvo ochotných rúk. Tieto šikovné ruky jej pomohli nakrájať karfiol aj brokolicu. Zuzka podľa receptu pripravila syrovú omáčku, ktorou sme zaliali pripravené predvarené kúsky karfiolu a brokolice. Pre klientov s laktózovou intolerancou sme pripravili bezlaktózovú verziu omáčky.

Brokolica má vďaka svojmu zloženiu hneď niekoľko podstatných účinkoch na naše zdravie. Čistí našu krv, čím detoxikuje aj celý náš organizmus, udržiava v krvi nízku hladinu cukru, podporuje zdravie kostí a kĺbov  a takisto sa o nej hovorí ako o ochrancovi nášho zraku a kože pred UV žiarením. Karfiol zásobí naše telo veľkým množstvom vitamínov a minerálov. Obsahuje veľmi málo kalórii, preto je vhodný pri chudnutí. Karfiol je tiež výborný pre tráviacu sústavu, srdce, pomáha pri poruchách obličiek a má protirakovinové účinky.

Sme radi, že sme sa naučili novým spôsobom zaradiť tieto veľmi zdravé druhy zeleniny do nášho jedálnička. Aj túto aktivitu sme mohli realizovať vďaka štedrým darcom na Donio Slovensko.