Bravčové mäso na karí
Okrem toho, že v zariadení pravidelne pripravujeme rôzne zdravé pokrmy, rozprávame sa aj o surovinách, ktoré v receptoch využívame a ich vplyve na ľudský organizmus.
Počas jednej z posledných komunít sme sa rozprávali o koreninách. Zaujali nás účinky karí a kurkumy. Obe korenia majú silné antioxidačné vlastnosti a tráviace účinky – spaľujú tuky. A keďže kurkuma je základom karí, pozitívne účinky sú spôsobené práve ňou. Vo všeobecnosti je známe, že kurkuma zlepšuje pevnosť cievnych stien, normalizuje srdcovú činnosť, zlepšuje metabolizmus, zmierňuje zápchu a nadúvanie, upravuje príznaky zápalu, má silné antibakteriálne účinky, podporuje krvotvorbu, stimuluje regeneráciu kostí po zlomeninách, či znižuje intenzitu bolesti kĺbov.
Povzbudení kuchárskymi úspechmi z predchádzajúcich týždňov sme sa rozhodli pre prípravu bravčového mäso na karí. Prílohu tvorila varená ryža a zelenina na masle.
Klienti mali už tradične rozdelené úlohy. Precvičili sme si narábanie s mäsom (hygienickú úpravu, odblanenie a krájanie). Chuťové bunky sme aktivizovali pri jeho dochucovaní. Cesnak, soľ, karí ochutili mäso, ktoré sme po udusení zaliali smotanou a zahustili. O lákavej vôni šíriacej sa z hrnca nemá zmysel rozprávať. Recept treba jednoducho skúsiť.
Kým sme čarovali s mäsom a omáčkou, Feri zápasil s ryžou v hrnci. Neodhadol totiž veľkosť hrnca a množstvo ryže. A tak si jej prípravu skomplikoval. No na výslednom efekte tomu neubral. Katkina zelenina na masle dodala jedlu pomyselnú čerešničku na torte.
Po dovarní vládla v zariadení pozitívna nálada. Ktovie, či za ňu môžeme vďačiť kurkume a karí, alebo len dosýta naplneným žalúdkom. Jedno je však isté. Recept je jednoduchý a určite stojí za ozvláštnenie domáceho jedálnička. A pri pravidelnom požívaní spomenutých korenín možno aj zbadáme ich zázračné účinky 😊
Na prípravu receptu sme minuli 15,25 eur. Aj tento recept sme mohli realizovať vďaka štedrým darcom na @Donio.